Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Ekonomické okovy mysli

Kdykoliv dojde na studium určitého způsobu života, jsou lidé podmíněni k tomu, nepodrobit svůj vlastní společenský řád stejně kritickému oku, jakým se dívají na odlišný nebo oponovaný společenský řád.

Je to proto, že jejich identifikace s vlastním způsobem života je normalitou, kdežto ten druhý řád je vnímám jako abnormálnost.

Aby mohl být jakýkoliv názorový systém považován za systém uvážlivý, a ne za pouhé dogma, je třeba, aby bylo otevřeně možné ho zpochybňovat, tj. vystavit jeho předpoklady, argumenty a důsledky plynoucí z víry v něj analýze.

V dnešní době existuje společnost ve stavu kolektivního deliria, kdy dochází k systémově selektivnímu rozhodování, které se vymezuje proti jakémukoliv kritickému zpochybnění společenského statusu quo. Toto se děje nazdory nepolevujícímu přívalu důkazů o tom, že způsob organizace globální společnosti prostřednictvím současného ekonomického systému má neblahý vliv na fyzické a duševní zdraví lidí. A dále že je tento systém také hlavní hnací silou destruktivního chování a celé škály globálních problémů - od ekonomické a sociální nerovnosti, klimatické změny, až po vyhlazování rostlinných a živočišných druhů a mnohých dalších.

Ačkoliv je použití termínu “kolektivní delirium” snahou vyjádřit systémovou zaslepenost vůči životupodporujícím předpokladům lidské organizace na planetě s omezenými zdroji, nelze spoléhat na pouhé vystřízlivění a následnou iniciaci rozumového jednání. Potýkáme se totiž s určitým paradigmatem porozumění, kdy je pochopení souvislostí výrazně omezeno společensko-ekonomickým řádem.

John McMurtry, přední filosof University Guelph v Kanadě, píše: „To, že se žádná zavedená škola [názorová, myšlenková, pozn. autora], disciplína nebo obecná teorie sociální analýzy nezakládá na základních požadavcích pro život jako takový, je výmluvným symptomem stavu společnosti. Místo toho je jako konečný referenční bod vždy přijat nějaký sociální konstrukt – soubor myšlenek, stát, trh, třída, technologický rozvoj nebo nějaký faktor jiný, než samotné životní prostředí.“

McMurtry pokračuje: “V ostatních případech si sociální ideologie našly své nezávislé proměnné v již dané struktuře světa – Bůh, lidská přirozenost, rasa, archetypální vzpomínky nebo psychostruktury, genetická reprodukce, zeměpisné podmínky atd. Jakmile se tento uzavřený referenční soubor oddělí od vitálních, velmi konkrétních a vzájemně propojených požadavků samotného prostředí života a stane se autonomním systémem selekce a exkluze, který převažuje nad všemi požadavky rozvoje života, stává se tento referenční soubor smrtícím hodnotovým programem."

Indoktrinace tímto hodnotovým programem znamená, že se s ním nejenže ztotožníme a tento program se stane běžným nastavením naší mysli, ale stane se i základem našeho vlastního bytí. V zájmu zdánlivého sebezachování naší identity si pak vytváříme mentální blok, který jako psychologický imunitní systém brání skutečné kritické analýze. Stejný mechanismus pak degraduje jakékoliv úvahy na téma alternativních ekonomických systémů na úroveň „nesmyslů“.

Právě proto je tržní hospodářství dále propagováno a prosazováno i přesto, že jde o vůbec nejméně efektivní a nejvíce destruktivní ekonomický systém v historii lidstva. Historicky jde o systém, který byl vytvořen k tomu, aby sloužil majetným a chránil je a jejich majetek před majoritou chudých, což je funkce, kterou systém plní doposud. Pokud máte pochyby, stačí si vyhledat statistiky mapující růst jmění těch nejbohatších z bohatých. Podle nedávné zprávy švýcarské banky UBS došlo k nárůstu jmění těch nejbohatších obyvatel planety (cca 2189 miliardářů) o 27,5%, na celkových $10,2 biliónu a to v době mezi dubnem a červencem tohoto roku, tedy v době pandemie a všeobecných ekonomických ztrát. 

Bohužel kapacita této systémové ideologie lidi systematicky klamat a schopnost vytvářet další a další ideologická přemostění upevňující jakousi teoretickou rovnováhu ekonomického systému navzdory alarmujícím faktům, je velmi silná. Příkladů alarmujících faktů je spousta. Tak třeba podle nedávné studie jsme se vůbec poprvé v historii přehoupli do fáze, kdy celková hmotnost materiálů vytvořených člověkem (budovy, silnice, průmyslová výroba atd.) převyšuje planetární hmotnost biomasy, tedy života na planetě. Nejde přitom o žádné překvapení. Planetární hmotnost biomasy klesá vcelku stabilním tempem (cca 1100 miliard tun za rok) už od roku 1990 a to především kvůli odlesňování. Přidejme zprávy o postupujícím kolapsu globálního ekosystému, kdy jsme během posledních 50 let přišli o více než dvě třetiny globální populace obratlovců, nebo množství oxidu uhličitého v atmosféře, které dosahuje nejvyšších hodnot za posledních 800 000 let. Politicky jsme si vybrali marnotratnost a materiální fetišismus na úkor řešení problémů chudoby, hladu nebo udržitelnosti. Možná je na čase, abychom začali třídit odpad s ještě větší vervou než kdy dřív, ale hlavní je nepřestat doufat! Doufat v to, že „vše se nakonec v lepší obrátí“ nebo že další volby už opravdu přinesou tu ohromující změnu, na kterou všichni čekáme, i když pořadně ani nevíme, co se má vlastně změnit a jak.

Pravda je taková, že dokud se nezačneme jako globální společnost bavit o tom, co je s tržním hospodářstvím špatně, budeme se maximálně tak posouvat v nekonečné smyčce politických klišé a vyčpělých frází neříkajících vůbec nic. Teprve až si na rovinu řekneme, že takto dál fungovat nelze a že existují i jiné možnosti než duální ekonomické spektrum s kapitalismem na jednom konci a komunismem na tom druhém, můžeme začít diskutovat o tom, jak z této šlamastiky ven. Cesta k tomu vede přes každého z nás. 

 

Zdroje:
McMurtry, J., 1999. The Cancer Stage of Capitalism. Pluto Press

UBS, Billionaires Insights 2020. Riding the Storm

ScienceMag. Human stuff outweighs all life on Earth

Secretariat of the Convention on Biological Diversity (2020) Global Biodiversity Outlook 5. Montreal

Smithsonian Mag. CO2 levels reached 800 000-year high

Autor: Tomáš Krejčí | sobota 26.12.2020 21:15 | karma článku: 12,44 | přečteno: 411x
  • Další články autora

Tomáš Krejčí

Efemeralizace: Skutečné ekonomické bohatství společnosti

Většinový názor na to, čím je ekonomické bohatství je ten, že se jedná buď o peníze a jejich deriváty nebo fyzické zdroje. Není tomu tak.

15.5.2022 v 19:05 | Karma: 12,30 | Přečteno: 255x | Diskuse| Společnost

Tomáš Krejčí

Bezedná past peněz: dluh, inflace, bankrot a pád do chudoby

Jednou z hnacích sil stojících za postupným rozpadem současného peněžně-tržního hospodářství, jehož je kapitalismus jednou z odnoží, je peněžní systém samotný.

28.4.2022 v 19:38 | Karma: 20,86 | Přečteno: 659x | Ekonomika

Tomáš Krejčí

Za ukrajinskou nezávislost bude Západ bojovat do posledního Ukrajince

Zdá se, že namísto ukončení bojů a snahy o dosažení nějakého kompromisu děláme všechno pro to válku na Ukrajině prodloužit.

29.3.2022 v 17:07 | Karma: 34,44 | Přečteno: 1130x | Společnost

Tomáš Krejčí

Lež americké nevinnosti

Naše pokrytectví v otázce válečných zločinů znemožňuje existenci světa založeného na pravidlech mezinárodního práva.

22.3.2022 v 21:23 | Karma: 43,73 | Přečteno: 3615x | Společnost

Tomáš Krejčí

Když vlk zahnaný do kouta kousne

Ruská invaze na Ukrajinu, loutkoherecká role NATO a USA a tolik potřebný kontext a pozadí celého konfliktu.

4.3.2022 v 18:19 | Karma: 40,23 | Přečteno: 2404x | Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Co v EU prosadili čeští europoslanci? Nabíječky i Erasmus, připomínají se

28. dubna 2024

Premium V Bruselu a Štrasburku proběhlo v týdnu velké loučení. Ve stávajícím složení se totiž europoslanci...

Děti na Haiti cestou do školy překračují mrtvoly. Misie z USA líčí praktiky gangů

28. dubna 2024

Premium Od spolupracovnice MF DNES v USA Co mi vyprávěli po telefonu známí z Haiti, k nimž tam jezdím: školy a obchody se řídí podle toho,...

Zastřelili ho, pomočili a pověsili. Jak vznikla fotka mrtvého Mussoliniho

28. dubna 2024

Seriál Doufal, že uteče a i s milenkou dožije v bezpečí. To by se však víc než dvě dekády nesměl chlubit...

Hamás zveřejnil video Američana a Izraelce unesených v říjnu loňského roku

27. dubna 2024  19:18,  aktualizováno  21:55

Palestinské hnutí Hamás v sobotu zveřejnilo video zachycující dva z rukojmích, které uneslo při...

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

  • Počet článků 15
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 816x
Průzkumník nekonvenčních myšlenek, pojmů a představ se snahou o vytvoření lepšího světa pro všechny.

Seznam rubrik